Nyomtatás

niksa bareza webkarmester

Splitben született, 1959-ben végzett a Zágrábi Zeneakadémián, majd tanulmányait Milán Sachs, Hermann Scherchen és Herbert von Karajan kurzusain folytatta. Évekig olyan nagyszerű karmesterekkel dolgozott együtt, mint a Lovro pl. Matačić, Ferdinand Leitner, Otmar Suitner, Nikolaus Harnoncourt, és olyan 20. századi zeneszerzőkkel, mint Benjamin Britten, Carl Orff, Oliver Messiah, Luigi Dallapiccola, Goffredo Petrassi, Dmitrij Sosztakovics, Luigi Nono.

A Zágrábi Operának karmestere és rendezője (1965-1975), majd Zürichben, Szentpéterváron és Grazban állandó rendezőként dolgozott, utóbbi osztrák város helyi filharmonikus zenekarának vezető karmestere is volt. Vendégkarmester volt a Hamburg Operaházban, a Bécsi Állami Operaházban, de rendezett a milánói Scalában is, ahol először 1991-ben Richard Wagner Parsifaljával mutatkozott be. Rendszeres vendégként vesz részt a párizsi, berlini vezető operaházak előadásaiban. Rendszeres vendég vezető európai zenekaroknál Salzburgban, Münchenben, Frankfurtban, Düsseldorfban, Rotterdamban és Milánóban.

Különösen elkötelezett a kortárs zene iránt, de nagy figyelmet fordít a horvát zenei örökség megőrzésére és a helyi zeneszerzők új alkotásainak bemutatására.

Fellépése az operafesztiválon:

2018. 06. 13.
» Szergej Prokofjev: A három narancs szerelmese (L’Amour des Trois Oranges)

 

címkék: fesztiválok listája: 2018
közreműködők: karmester
kategóriák: előadók, alkotók