Szeptember 2021  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Ez következik

Tartalomjegyzék

Báb-balett. A Miskolci Csodamalom Bábszínház előadása.

 

Librettó: Balázs Béla

Szereplők: Királylány - Szabó Dorina, Királyfi - Telenkó Zsombor, Tündér - Kőhalmi Boglárka, Kar - Molnár Mercédesz, Rákosi Cintia, Misley Fanny, Molnár Virág, Rózsa Dorottya, Németh Alexa, Képes Döniz, Bódi Friderika, Újvári Beáta, Teleki Patrícia, Oláh Szabina

Közreműködik: a Miskolci Szimfonikus Zenekar

Koreográfus: Marschalkó Edit
Látványtervező: Korecz Károly
Bábtervező és kivitelező: Korecz Károly
Díszlet, jelmez: B. Juhász Ildikó
Fénytervező: Oláh Krisztián
Művészeti tanácsadó: Pálosi István
Karmester: Gál Tamás
Rendező: Szabó Attila

A Miskolci Csodamalom Bábszínház produkciója a Bartók által előírt táncdramaturgia elvárásaihoz hűen, a történetmesélés hagyományos szabályait követve szól különböző korosztályokhoz.
A táncjáték a mozgásszínház, valamint az animációs színház formai lehetőségeit kihasználva teremti meg a mese illúzióját. A mesei szereplők megszokott és megkövetelt jelképeikkel jelennek meg: korona, palást, vándortarisznya, fátyol, aranyhaj; ugyanakkor a háttér, a környezet vagy a bábszínházi méreteket követi, vagy a pantomim eszközeivel jelenik meg. Az előadásban egyetlen férfi szereplő van, a királyfi, akinek a szerelem beteljesüléséért vívott küzdelmét követjük végig az elemekkel, a női büszkeséggel, gőggel, és végül saját fájdalmával. A fából faragott királyfi szereplőként a valódi Királyfi alteregója; az előadásban – eltérve a színpadi konvenciótól – nem hús-vér figura, hanem túldimenzionált báb, valóságos gólem, a férfi őserő.

2015. 06. 14., vasárnap, 19:00 – Miskolc, Erzsébet tér


Cselekmény

A fából faragott királyfi a népmese naiv egyszerűségét és báját viszi a színpadra; megoldásából napfényes életöröm ragyog. A darab kezdetén, az ébredező természet csodái között, mesebeli várkastélyban találjuk a Királykisasszonyt. A szomszédos várból útra kelt Királyfi észreveszi és megszereti a Királykisasszonyt, a természet azonban - a tündér parancsára - útját állja és megakadályozza, hogy elérhessen hozzá. A Királyfi akarata azonban legyőzi az erdő fáit és a szeszélyes vizeket. Mikor a Királykisasszony nem akarja meghallgatni, fából bábut farag, ráakasztja koronáját és palástját. Ez már jobban vonzza a Királykisasszonyt, akinek megtetszik a díszes bábu a koronájától és palástjától megfosztott Királyfiról azonban nem vesz tudomást. Mérhetetlen a Királyfi bánata, és most a természet siet vigasztalására. De hamarosan elszomorodik a Királykisasszony is: az élettelen fabáb haszontalan játékszernek bizonyul, s most már szívesen felismeri az igazi Királyfit. A tündér parancsára az erdő most a Királykisasszony útját állja, aki nem tudja legyőzni az ellene szegülő természetet, de szégyene és megbánása méltó büntetés korábbi balgaságáért. A Királyfi megbocsátóan öleli magához, és kettesben indulnak el a boldogság felé, maguk mögött hagyva a bezáruló, elcsendesedő természetet.

címkék: fesztiválok listája: 2015
műfaj: balett és tánc
kategóriák: fesztiváli főprogramok, kísérőrendezvények
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook