Nyomtatás

scaevola banner newOpera ősbemutató. A darab a Bartók Plusz Operafesztivál által meghirdetett A jövő kulcsa 2016 című operaíró verseny nyertese.

A kétfelvonásos drámai opera cselekményének alapmotívuma egy régi legenda, a Rómát bátorságával és állhatatosságával megmentő, jobbját társaiért tűzbe tevő Mucius Scævola története. Hősies gesztusa az ezredfordulóra áthelyezett háborús helyzetben elevenedik meg.

A Bartók Plusz Operafesztivál és a Liszt Ference Zeneművészeti Egyetem koprodukciója.

Előadás:
2017. 06. 21., 19:00 – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház

 


Színlap

Mátyássy Szabolcs:
ScÆvola

Opera egy részben, két felvonásban, magyar nyelven

Librettó: Janik László

Szereplők: 

Mirella – Horti Lilla
Plamen – Tötös Roland
Baldo – Erdős Attila
Borya – Cseh Antal
Fráter – Tóth Pál Mátyás
Slava – Kósa Lőrinc
Növendék – Cser Ágoston
Sofija szerepében – Rost Andrea

Táncosok: Szőllősi Krisztina, Földesi Milán, Szóka Roland

Közreműködik: Miskolci Szimfonikus Zenekar, Á la cARTe kórus

Díszlet: Rákay Tamás és Safranek Zita
Jelmez: Márton Richárd
Koreográfus: Barta Dóra
Vezényel: Sándor Szabolcs
Rendező: Almási-Tóth András

 


Cselekmény

ScÆvola
(opera)

Valahol Európában, valamikor az ezredforduló környékén, egy háborúban.
Az ellenség által körbezárt kisváros kolostorában papok és papnövendékek ételt osztanak a város lakóinak. A hidegről, éhínségről, háborúról énekelnek.
Lányára, Mirelára támaszkodva érkezik a helyőrség parancsnoka: Slava. Kérdőre vonja a főpapot, hogy miért nem engedi a növendékeket harcolni. Duett a hazáról, emberi és isteni igazságszolgáltatásról. Fráter, a főpap hajthatatlan.

Slava rövid imája után Plamenre, a fiatal papnövendékre bízza lányát, majd fásultan távozik. A lány elkeseredett, mert három hónapja nem kap hírt férjéről, Baldóról, aki az esküvőjük másnapján indult a frontra. Plamennek önti ki a szívét, akiről megtudjuk, hogy nem csupán hasonlít Mirela férjére, de édestestvére is annak. Mindketten udvaroltak a lánynak, Plamen azonban lemondott róla a bátyja számára és kolostorba vonult. A lány sógora vonásait nézve idézi fel férje arcát, így a hitvesi szerelmi vallomás a fiúnak különösen nagy fájdalmat okoz. Mirela távozása után a magukra maradt papnövendékek esküt tesznek: megfogadják, hogy egy titkos alagúton kiszökve a városból megölik Boryát, a várost körülzáró csapatok parancsnokát. Egy sorsolás során Plamen kapja először a lehetőséget, hogy teljesítse a veszélyes küldetést.

A következő képben az ellenséges tábort látjuk, ahol épp ünneplik a közeli győzelmet. Harsány bacchanália folyik, amit a vezér irányít, szidalmazva az ellenséget. Csatlósa és hű cimborája mindenben mellette áll. Ekkor érkezik meg Plamen álruhában. Felismeri a csatlósban saját bátyját, és megdöbben. Mikor sikerül testvére közelébe kerülni, kérdőre vonja, hogy mit csinál itt. Baldo elmondja, hogy ő is a vezér megölése miatt jött, de Plamen nem hisz neki. Elveszi a fegyverét és meg akarja ölni a Boryát. Testvére azonban, hogy őt védje, nem engedi. Dulakodás közben elsül a fegyver és halálosan megsebzi Baldót. A katonák elfogják Plament, aki nem hajlandó elárulni társait. Önként egy közeli hordó lángjába tartja a kezét jelezvén, hogy milyen erőt ad neki a hit és népe szeretete. Szenvedése közben elárulja, ha ő nem is járt sikerrel, majd jönnek a nyomában mások, és Borya sehol nem lesz biztonságban. A vezér elámul a fiú lélekerején és félrelöki a tűztől. Megrendülve engedi szabadon és csapatainak visszavonulót fúj.

A városkában futótűzként terjed a hír, hogy az ellenség elvonult. A templom közepén Slava térdel egy halott fölött és imádkozik. Plamen hagyta itt testvére tetemét, mielőtt elbujdosott. Mirelát villámcsapásként éri a hír, hogy elvesztette mind a két testvért. Felidéződik utolsó találkozása sógorával és megzavarodó elméjében összekeveredik a két fiú képe. Fájdalmában apját éppúgy nem hallja meg, mint előzőleg Plament, s míg a nép a csodálatos szabadulást ünnepli a templomban, felakasztja magát a harangkötélre.

címkék: fesztiválok listája: 2017
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok