Nyomtatás

14 aida plakatAz előadás plakátjaOpera négy felvonásban, olasz nyelven. Az előadás a Magyar Állami Operaház és a Bartók Plusz Operafesztivál koprodukciója. A produkcióra az "Ezrek operája"-sorozat keretében kerül sor.

 

Szereplők: A király - Kovács István, Amneris, a lánya - Gál Erika, Aida, etióp királylány - Radostina Nikolaeva, Radames, ifjú hadvezér - Hector Lopez Mendoza, Ramfis, főpap - Palerdi András, Amonasro, etióp király - Fokanov Anatolij, Főpapnő - Heiter Melinda, Hírnök - Boncsér Gergely

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház

Díszlettervező: Khell Zsolt
Jelmeztervező: Remete Krisztina
Koreográfus: Bodor Johanna
Karmester: Kesselyák Gergely
Rendező: Mohácsi János

Beavató előadások: 2014. 06. 16., hétfő, 19:00, 2014. 06. 18., szerda, 19:00 – különböző helyszínek

Teljes előadás: 2014. 06. 20., péntek, 21:00 – Jégcsarnok, Miskolc

Az operáról:

Az Aida Giuseppe Verdi négy felvonásos operája. Szövegét Auguste Mariette régész története alapján Antonio Ghislanzoni írta. 1871. december 24-én mutatták be a Kairói Operaházban.
A széles körben elterjedt nézettel szemben az Aida nem a Szuezi-csatorna megnyitójára készült. Egyiptom uralkodója, Ismail pasa az új operaház megnyitójára rendelt egy darabot Verditől, de ő ezt visszautasította, így a nyitóelőadás 1869 novemberében a Rigoletto volt.
Később a szervezők újra megkeresték Verdit, most már kifejezetten operát kérve, de a mester megint nemet mondott. Figyelmeztették, hogy akkor Charles Gounod-t kérik fel, majd mikor végül azzal fenyegették meg, hogy Richard Wagnert bízzák meg, Verdi végül aláírta a 150 000 frankos szerződést. Az opera bemutatóját a porosz–francia háború is késleltette.


Cselekmény

I. felvonás

Oszlopcsarnok a királyi palotában

Ramfis, a főpap tudomására hozza Radamesnek, hogy az etióp sereg fegyverrel tört Egyiptomra. Isis istennő már ki jelölte a hadvezért, akinek vezetésével az egyiptomi sereg szétzúzza majd az etiópok hadát. Radames magára marad, és előbb a vezéri kardról álmodozik, majd szerelmére, Amneris királyleány rabszolganőjére, Aidára gondol. A királyleány, aki szerelmes Radamesbe, megsejti, hogy vetélytársnője Aida.
A király érkezik kíséretével. Emberei jelenlétében fogadja a hírnököt, aki jelenti, hogy az etiópok megtámadták az országot. A fáraó közli Radamesszel, hogy Isis őt jelölte ki az egyiptomi seregek vezéréül. A nép győzelmet kíván a hősnek és pusztulást az ellenséges seregeknek.
A király elvonul seregével, és Aida magára marad. Senki nem tudja róla, hogy ő Amonasro, az etióp király lánya. Aida küzd önmagával: Radames győzelméért imádkozzék-e, vagy atyjáért?

Ftah isten temploma

Papok és papnők imádkoznak Ftah-hoz és áldását kérik a vezéri fegyverre. Radames átveszi a főpaptól a megszentelt kardot.

II. felvonás

Terem Amneris lakosztályában

A királyleány meg akar bizonyosodni, hogy Aida valóban szereti-e Radamest. Tőrbe csalja a hírrel, hogy az ifjú hadvezér elesett a harcok során. Aida reakciója nem hagy kétséget érzelmeiről, ezért a féltékeny királyleány megfenyegeti Aidát.

Tér Théba városában

A győztesen hazatérő Radamest és seregét ujjongó tömeg várja. Bevonul a fáraó és az ország főemberei. A rabszolgalányok között ott várakozik Aida is.
A fogságba esett etiópok között Aida rémülten ismeri fel atyját. Nem tud parancsolni szívének, odarohan hozzá. Az etióp királynak eddig sikerült titokban tartani kilétét, és most sem fedi fel magát. A foglyok kegyelméért könyörögnek, de Ramfis hajthatatlan. Az egyiptomi nép hajlik a kegyelemre, de a fáraót köti adott szava: Radames minden kívánságát teljesíti. A főpap nem adja fel: azt tanácsolja az uralkodónak, hogy Aidát és atyját tartsa vissza túszként. Életükkel felelnek a békéért. A fáraó elfogadja Ramfis tanácsát, majd kihirdeti, hogy lányát Radameshez adja, így majd a trón a párra száll. Ez a frigy legyen a biztonság és béke záloga.

III. felvonás

Isis temploma a Nílus partján

A királylány és a főpap Isis templomába mennek, imádsággal készülnek a menyegzőre. Aida is megjelenik, aki Radamest várja. Aidát Amonasro lepi meg, és azt követeli lányától, hogy csalja ki Radamesből, merre vonul majd az ismét Etiópia ellen készülő egyiptomi sereg, s hol marad védtelen a fáraó birodalma. Aida nehezen áll rá, de az apai átok megtöri a lányt.
Megérkezik az ifjú vezér és bevallja, hogy hiába a királyi kegy, a trón, nem tudja feledni Aidát. Most háborúba indul, s ha győztesen tér vissza, bevallja titkát a fáraónak, hogy a rabszolgalányt szereti. Aida ezt nem tartja jó ötletnek, fél Amneris bosszújától, és nem lát más kiutat, mint a szökést. Radames nem tudja rászánni magát e végzetes lépésre, ezernyi szál köti hazájához. Végül Aida meggyőzi őt.
Aida megkérdezi Radamest: Merre meneküljünk? Melyik a szabad út, amelyet még nem álltak el az egyiptomi seregek? Radames őszintén válaszol, mire Amonasro is előlép és felfedi igazi kilétét. Hazát és biztonságot ajánl fel a megrendült fővezérnek. Ekkor lép ki Isis templomából a királylány és a főpap. Előbbi árulót kiált, mire Amonasro tőrt ránt, és a királylányra ront, de Radames útját áll 

címkék: fesztiválok listája: 2014
műfaj: opera
kategóriák: fesztiváli főprogramok