Június 2019  << >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
101113
24252627282930

Bartók Plusz 2019 – letölthető műsorfüzetek

musorfizet borito 300

bartokpluszkorlogo webPro Urbe díjjal ismerte el Miskolc város közgyűlése a Bartók Plusz Operafesztivál szervező stábjának munkáját 2019. május 11-én. Az indoklás szerint a Bartók Plusz aktívan részt vesz nemzeti kultúránk széles körű terjesztésében, az országimázs erősítésében. A kultúrdiplomáciai lehetőségek tárházát kínálja a régió és az ország számára. A fesztivál alapítása óta jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Miskolc iparvárosi imázsa megváltozzon, és ma is közreműködik a város arculatának pozitív alakításához.

A Bartók Plusz Operafesztivál alapítása, a 2000. év óta azon dolgozik, hogy Miskolcot bekapcsolja a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe. Az országban egyedülálló rendezvényt már néhány év után a legmeghatározóbb Bartók-fesztiválként tartották számon. A fesztiválon a kezdetektől világjáró magyar művészek és nemzetközi operasztárok lépnek föl, és Kelet-Közép Európa valamennyi jelentős operatársulata bemutatkozott már.

A Bartók név mögött 2012-ig minden évben más-más zeneszerző, zenei irányzat szerepelt. A fesztivál 2013-tól meghirdetett új művészeti koncepciójának központi gondolata a népszerű, kortárs népopera megtalálása és a műfaj átpozícionálása lett.

A „Legyen az opera mindenkié!” gondolat jegyében a Bartók Plusz elsőként jelentkezett Miskolcon ingyenes szabadtéri operaelőadásokkal, koncertekkel. Fiatal generációk ízlésformálásához, zenei képzettségének kiszélesítéséhez járult hozzá azzal, hogy fellépést biztosít a város zeneiskolásai, professzionális és műkedvelő zenészei, kórusai számára. Kapui nyitva állnak a társművészetek, a képzőművészet, irodalom és a film számára is.

A fesztivál megyeszerte rendezett hangversenyeket és előadásokat, Miskolcon túl Budapesten, Bayreuthban, Kolozsváron és Kassán is. 2011-ben Magyarország soros EU-elnöksége alkalmából, a brüsszeli Magyar Kulturális Intézetben egy hónapig nyitva tartó kiállításon mutatkozott be. A Liszt-évforduló alkalmából kiállítása volt Ausztriában, Szerbiában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában.

A Bartók Plusz Operafesztivált beválasztották az Európai Fesztiválok Szövetségébe, 2015-ben Kiváló minősítésű művészeti fesztivál címet nyert el, illetve csatlakozhatott a minősített európai fesztiválok közösségéhez.

Az operafesztivál megalakulása óta 40 különböző Bartók-előadást mutatott be hazai és nemzetközi partnerekkel. Az elmúlt 7 évben 20 ősbemutató fűződik nevéhez a legjobb mai magyar zeneszerzők műveiből. Jótékonysági koncerteket adott az avasi templom orgonájának felújításáért, a miskolci zsinagóga és a Latabár-síremlék renoválásáért, a térség árvízkárosultjaiért, legutóbb a koraszülöttek szállítását segítő Segíts élni Alapítvány munkájának támogatásáért.

A hazai komolyzenei élet nívós partnerként tekint a Bartók Plusz Operafesztiválra. A „Jövő kulcsa” elnevezésű operaíró versenye világszerte ismert értékteremtő zenei műhellyé tette.
A Magyar Állami Operaház és a Zeneakadémia után elsőként a Bartók Plusz került be a Google Kulturális Intézetének adatbázisába. A fesztivál arculati megjelenését az országos Mediadesign versenyen díjazták 2017-ben.

A Miskolci Egyetem Nőikarának hangversenye

június
kedd
18
18:00 h
A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete és a Bartók Plusz Operafesztivál közös rendezvénye Kortárs zeneszerzők –... | tovább az esemény részleteihez »

Bő szekund – Bősze Ádám zenei stand-up

június
kedd
18
20:00 h
A #szeretnekahallgatók című stand-up sikere után útjára indul a második, Bő szekund címmel. A tartalom teljesen új, a formátum viszont... | tovább az esemény részleteihez »

Kékszakállú + Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye | Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

június
szerda
19
21:00 h
Alekszandr Szkrjabin: Prometheus: A tűz költeménye Hangverseny fényjátékkal Világítástervező: Bányai Tamás Látványtervező: Zeke... | tovább az esemény részleteihez »

Albin Fries: Nora

június
csütörtök
20
19:00 h
Opera három felvonásban,német nyelven, magyar felirattal |A Bartók Plusz Operafesztivál 2018-as operaíró versenyének nyertes műve Albin... | tovább az esemény részleteihez »

Igudesman & Joo – A Little Nightmare Music Show

június
péntek
21
18:00 h
A Little Nightmare Music Show világjáró show-műsor, tele virtuozitással, varázslatos zenével és bájos, magával ragadó humorral. Alekszej... | tovább az esemény részleteihez »

EZREK OPERÁJA – Pietro Mascagni: Parasztbecsület (Cavalleria rusticana)

június
péntek
21
21:15 h
Opera egy felvonásban, olasz nyelven A világ operairodalmának halhatatlan remekműveit bemutató Ezrek operája sorozatban Pietro Mascagni... | tovább az esemény részleteihez »

Pietro Mascagni: Iris

június
szombat
22
19:00 h
Opera két részben, három felvonásban, olasz nyelven – A Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátéka (Pilsen, Csehország) Az egzotikus... | tovább az esemény részleteihez »

HÁROM TENOR GÁLA

június
vasárnap
23
19:00 h
Három tenor a Bartók Plusz Operafesztivál 2019 záró gálahangversenyén Műsoron Giuseppe VERDI, Giacomo PUCCINI, Charles GOUNOD, Pjotr... | tovább az esemény részleteihez »
emmi logo 80px miskolc cimer fel 80px nka csak logo rgb 80px    

Copyright © 2016 Miskolci Operafesztivál Nonprofit Kft. Minden jog fenntartva!  |   Impresszum »  |  Közérdekű információk »Adatkezelési tájékoztató »

↑ Top

facebook